B'ha'alotkha "Als je neerzet"
Numeri 8:1-12:16; Zechariah 2:14-4:7;
Johannes 9:31-37; Hebreeën 3:1-6
Zoals ook in de vorige Torah lezing en die van de profeten komen hier weer talrijke thema's aan de orde. Die thema's kunt u zelf ontdekken als u Numeri en Zacharia leest. De thema's die er hier voor mij uitspringen zijn: de tabernakel, het licht, de leiding van God op de weg, nl. wandelen door geloof, Gods kracht. In dit alles is het grote thema 'de leiding van Gods Geest en Zijn licht'.
Num 8 begint met de opdracht van JHWH om de lampen aan te steken. De kandelaar stond in het Heilige tegenover de tafel van de toonbroden (Hebr 9:2). Het was het licht dat binnenin Gods heiligdom brandt, verborgen voor de wereld daar omheen. In Openbaringen 1:12 zien we dat Johannes in zijn visioen 7 gouden kandelaren ziet, en Yeshua is in het midden van de 7 kandelaren. In Opb 1:20 wordt duidelijk dat de kandelaren staan voor de 7 gemeenten waaraan Johannes brieven moest schrijven (Opb 2 en 3). Yeshua zegt ook tegen Zijn discipelen dat Hij het licht van de wereld is, maar ook dat zij het licht zijn. Zie hiervoor Joh 8:12 en 9:5 en Mat 5:14.
In het gedeelte van Zacharia zien we in hoofdstuk 4:2-4 dat de Engel die tot Zacharia spreekt hem een geheel gouden kandelaar laat zien en daar naast twee olijfbomen. Als Zacharia aan de Engel vraagt wat dit betekent zegt Hij in vers 6 dat het een woord is voor Zerubbabel: Niet door kracht noch door geweld, maar door Mijn Geest zal het geschieden, zegt de HEERE der heirscharen.
Zerubbabel was Perzisch stadhouder over de in Juda teruggekeerde ballingen uit Babel. Onder zijn leiding werd de bouw van de tempel, waarover we in het boek Ezra lezen, voltooid. Het volk was vanwege hun ongehoorzaamheid in ballingschap gedaan door JHWH en keerde na 70 jaren van ballingschap terug. Nehemia herbouwde de muren van Jeruzalem en Ezra had leiding over de herbouw van de tempel. Zo zijn ook wij, gelovigen in Yeshua en Zijn verlossing, uit Babel geroepen om als tempel van God gebouwd te worden. In Opb 18:4 zien we de oproep van God aan Zijn volk om uit Babylon weg te gaan. Babylon, het centrum van de wereldeconomie - om het kort te zeggen - en de aardse weelde en rijkdommen. En als we daar uit gaan horen we ook bij de uitgeroepenen (ekklesia - het Griekse woord dat in de bijbel vertaald wordt met gemeente), net zoals God Zijn volk uit Egypte had geroepen en bijeen gebracht in de woestijn.
Gods volk had de opdracht, via Mozes die daarin trouw was (zie hiervoor de lezing uit Hebr. 3:1-6), om de tabernakel te bouwen, naar het voorbeeld dat God had getoond. Zo is het volk nu, dat door het volbrachte werk van Yeshua uit Egypte en Babel is verlost, een Tempel van de Heilige Geest. En wordt Gods tempel, Zijn heilige samenroeping, zijn uitgeroepenen, gebouwd en groeien we op tot een heilige tempel in Yeshua onze Heer (Ef 2:19-21). Gods licht brand daarin om leiding te geven. Yeshua is het licht en Zijn Woord is het licht op ons pad. Hij leidt ons, door Zijn Geest.
Het woord voor Zerubbabel is dat die bouw van de tempel, het herstel van het dienen van JHWH, niet door kracht of geweld zal gebeuren, maar door Gods Geest (zie ook Ef 2:22). Yeshua woont in Zijn Tempel, temidden van Zijn volk - in het Heiligdom - net zoals JHWH als een wolk neerdaalde op de tabernakel - het Heilige der Heiligen.
Dat brengt ons bij Gods leiding door Zijn Geest. In Num 9:15 en 16 lezen we dat de wolk bij het oprichten van de tabernakel de tabernakel bedekte, en dat het 's nachts als een vuur was. Verder in Num 9 lezen we dat God door die wolk het volk heel nauwgezet leidde op hun weg door de woestijn - hun weg naar het beloofde land. Als de wolk zich ophief vertrok het volk, en daar waar de wolk bleef, daar zetten zij het kamp weer op. Zo leidt Gods Geest ook ons in de weg die wij moeten gaan naar Zijn land. En in alles wat we tegenkomen, de tegenslag, de moeiten, de vijandschappen gaat Yeshua door met de bouw van Zijn tempel en leidt Hij Zijn volk op de weg. Het gaat om de bouw van Zijn Tempel en van Zijn volk.
En net zoals er in ons gedeelte in Numeri van alles gebeurde, gebeurt dat ook in ons en om ons heen. We zien in Num 8 tot en met 12 de reiniging van de Levieten voor de priesterdienst, het vieren van het Pascha in de woestijn en de vraag wat te doen als mensen onrein zijn, mogen ze dan het Pascha vieren? JHWH zegt ja, dat moet zelfs (Num 9:10). Je kan nooit zonder het offer van Yeshua leven - het paaslam voor ons geslacht - en je kunt niet in relatie met God leven als je niet uit Egypte vertrokken bent, waaraan het Pascha een herinnering is. We zien dan verder in Num 10 dat God voorziet in trompetten waarop geblazen moest worden om het volk samen te roepen en als de legers moesten uittrekken. Er worden verschillende signalen met de trompetten gegeven die verschillende betekenissen hebben. In 1Kor 14:8 zien we dat Paulus dit toepast op het spreken van heldere taal tijdens de samenkomsten.
Verder in Num 11 zien we, als het volk voor het eerst weer verder trekt, dat het volk begint te klagen. In 11:4-6 lezen we de onvrede van het volk over eten en drinken en dat men terugverlangt naar Egypte. Het wordt dan Mozes allemaal te veel. Daarom worden 70 oudsten aangesteld die van Gods Geest ontvangen om Mozes ter zijde te staan. In Hoofdstuk 12 lezen we dan verder dat Mirjam en Aaron vinden dat God niet alleen door Mozes spreekt. God oordeelt dit onmiddellijk, maar is wel genadig over Mirjam. Ja er gebeurt van alles daar waar JHWH Zijn volk leidt naar het beloofde land, door Zijn Woord, Zijn aanwezigheid in de tabernakel, Zijn Wolk en Zijn Vuur. En ook daar waar in deze tijd Yeshua ons leidt, door Zijn Woord, Zijn aanwezigheid in ons leven, Zijn Geest en Zijn Licht. En bij dit alles is de kern dat JHWH niet door kracht of geweld dingen bouwt en tot stand brengt, maar door Zijn Geest.
Handreikingen om over na te denken en voor gesprek:
1. Hoe ervaar je zelf het 'verlost zijn uit Egypte' en het uit Babel geroepen zijn in je dagelijkse praktijk? Kun je iets vertellen over Gods leiding door Zijn Geest in je persoonlijke leven?
2. De herbouw van Zijn Tempel gebeurt niet met kracht of geweld, maar door Zijn Geest. Kun je voorbeelden noemen uit de B'rit Chadashah (het Nieuwe Testament) waar dit naar voren komt. Dit hoeven niet alleen rechtstreekse teksten te zijn, maar ook gebeurtenissen.
3. Wat zegt het terug verlangen naar Egypte en naar vooral het willen eten van vlees ons vandaag?
Fijne shabbat allen
Shalom.